Pages

Wednesday, March 16, 2011

[23] Petua Kadang-kadang Kita Ambil Ringan!

Hello.. hello. Rool ada jumpa article ni dalam facebook. Sekarang ni dah berleluasa dalam wilayah facebook, mungkin yang diluar sana masih belum baca pasal ni. Sila baca..........PETUA IMAM SYAFIE  

Empat perkara menguatkan badan 
1. Makan daging 
2. Memakai haruman 
3. Kerap mandi 
4. Berpakaian dari kapas <span>

Empat perkara melemahkan badan 

1. Banyak berkelamin (bersetubuh)
2. Selalu cemas 
3. Banyak minum air ketika makan 
4. Banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan Mata
1. Duduk mengadap kiblat 
2. Bercelak sebelum tidur 
3. Memandang yang hijau  
 4. Berpakaian bersih 

Empat perkara merosakkan Mata
1. Memandang najis 
2. Melihat orang dibunuh 
3. Melihat kemaluan 
4. Membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran 
1. Tidak banyak berbual kosong 
2. Rajin bersugi (gosok gigi)  
 3. Bercakap dengan orang soleh 
4. Bergaul dengan para ulama 

TIDUR PARA NABI 
Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit Dan Bumi.

 TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH
Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat Malam.

 TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA
Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak Dimakan.

 TIDUR SYAITAN
Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.


 SEORANG DOKTOR NEUROLOGI MENEMUI KEAJAIBAN ALLAH.....

Assalam Mu'alaikum Wbrth! Dan Salam Sejahtera! Sahabat2 semua yang Islam Dan juga yang Bukan Islam...'Seorang doktor di Amerika Syarikat telah memeluk Islam kerana beberapa keajaiban yang ditemuinya dalam penyelidikannya. Dia amat kagum dengan penemuan tersebut, sehingga tidak dapat diterima oleh akal fikiran. 
Dia adalah seorang Doktor Neurologi . Setelah memeluk Islam, dia amat yakin akan perubatan secara Islam Dan dengan itu telah membuka sebuah klinik yang bertemakan 'Perubatan Melalui Al-Qur'an' .. Kajian perubatan melalui Al-Qur'an membuatkan ubat-ubatannya berteraskan apa yang terdapat di dalam Al-Qur'an. Di antara kaedah-kaedah yang digunakan termasuklah berpuasa, madu lebah, biji hitam (black seed) Dan sebagainya. 
Apabila ditanya bagaimana dia tertarik untuk memeluk Islam, Maka doktor tersebut memberitahu bahawa semasa beliau melakukan kajian urat saraf, terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki oleh darah . Padahal setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara normal. 

Setelah membuat kajian yang memakan masa, akhirnya beliau mendapati Bahawa darah tidak akan memasuki urat saraf di dalam otak manusia mel ain kan pada ketika seseorang itu sedang sujud semasa mengerjakan Sembahyang!!! 
Urat tersebut memerlukan darah hanya untuk Beberapa sukatan yang tertentu sahaja. Ini bermaksud bahawa darah hanya akan memasuki urat tersebut mengikut kadar sembahyang waktu yang diwajibkan oleh Islam.......

Begitulah keagungan ciptaan Allah!!! Tidak menunaikan sembahyang , akan otaknya tidak Akan dapat menerima darah yang secukupnya untuk berfungsi secara normal!!! Oleh yang demikian, kejadian manusia ini sebenarnya adalah untuk menganuti agama Islam 'sepenuhnya' kerana sifat fitrah kejadiannya memang telah dikaitkan oleh Allah dengan agama-Nya yang indah ini.'


Betulkan? ada sesetengah orang ambil ringan petua ni. So kita tukar dan kita amal bersama-sama. (Aishh.. macam le Rool ambil berat selama ni). Jom BERAMAL!!!

2 comments:

kema said...

renung-renungkan dan selamat beramal..kih3..
good info shah!!! ::thumbsup::

Rool said...

kema: heheheheh.. thanks kema. dah xtau nk update mende da

Post a Comment